Communication & Sales Support

Grensoverschrijdend

U bevindt zich op de pagina ‘BeNeLux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland’

BeNeLuX

Hoewel de overige landen eveneens mijn interesse hebben, is het ook leuk om ‘dicht bij huis’ organisaties te helpen met de communicatie, verkoop en alle andere facetten van marketing.

Mijn verhaal

Een van mijn favoriete vakantielanden is Luxemburg. Alles ligt dicht bij elkaar, de afstanden zijn niet zo enorm. Het landschap biedt alles: van vlakte tot rotspartijen in het oosten van dit land waar je hele wandeltochten klimmend kunt afleggen. Ook de  steden zijn niet enorm groot. Wat mij aan Luxemburg trekt is dus die kleinschaligheid, maar ook de sympathieke bevolking.

Taal

Met Duits kun je ook in Luxemburg prima uit de voeten. En als dat niet lukt, dan lukt het wel in het Frans. Ook goed.

Dat geldt natuurlijk ook voor een groot deel van België.

Op de pagina Product leest u meer over de aanpak van de landen in de BeNeLux.

Marketing

Met een inwonertal van respectievelijk 11, 17 en 0,6 miljoen, is de BeNeLux een behoorlijke markt. In ieder geval interessant genoeg om te kijken naar mogelijkheden om producten af te zetten.

 

 

Duitsland

Mijn verhaal

Geboren en getogen in Twente lagen contacten met Duitsland voor de hand. Hemelsbreed was het slechts een paar kilometer tot aan de grens. De regionale krant schreef vaak over de regio aan de andere kant van de grens. Ook familieleden en kennisen die er kwamen, vertelden hoe het er was. Dan word je vanzelf nieuwsgierig en wil je er ook naar toe. Die paar kilometers afstand stellen dan niets meer voor. Qua werk kwam ik later met veel Duitsers in contact. Dan zijn er toch wel wat verschillen. Wat mij in Duitsland aantrekt, is de stiptheid, de zogenaamde pünktlichkeit.

Taal

Vanwege de geografische ligging van Twente was het een overwogen keuze om in het voortgezet onderwijs Duits in het pakket te nemen.

Eenmaal de smaak te pakken, volgden nog diverse cursussen om het Duits  goed onder de knie te krijgen.

Nooit geen spijt van gehad, hoewel ik me toen niet eens realiseerde dat het Duits door meer dan een miljoen mensen gesproken wordt. Achteraf bleek het dus een goede keuze te zijn.

Door het spreken en schrijven van het Duits liggen ook bedrijven in Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein, Luxemburg, de Franse Elzas, Zuid-Tirol (Noord-Italië) en een deel van Denemarken en een stukje België binnen bereik.

Cultuur

Na meer dan 20 jaar contact met Duitse bedrijven te hebben gehad, zie ik overeenkomsten met de Nederlandse cultuur, maar ook duidelijke verschillen. Duitsers zijn afstandelijker, tutoyeren, of zoals zij zeggen ‘dutzen’ niet zo gauw.

Ook vind ik de hiërarchie in een bedrijf anders. Daarom is het zaak goed te informeren wie welke beslissingen in een bedrijf neemt.

Een Duitse gesprekspartner heeft zijn gesprek erg goed voorbereid. De eerste fout die je kunt begaan, is onvoorbereid het gesprek aan te gaan. Ken de details, want daar word je op afgerekend. Ook laat men veel vastleggen in contracten, e.d.

Wat mij persoonlijk aanspreekt, is dat een Duitser ‘pünktlich’ is: woord houden, afspraken nakomen, scherp blijven. Dit vind ik een zeer prettige manier van werken. Door hetzelfde te doen, blijven contacten in stand en ook dat vindt men belangrijk.

Een mooi voorbeeld van ‘scherpte’ vind ik hetgeen mij enige tijd geleden is overkomen. Ter voorbereiding van een gesprek met een Duitse onderneming had ik hun website bekeken. En ja, daar stond een spelfout in. Tricky om daar melding van te maken – een Nederlandse die een Duitse verbetert-, maar gezien het gesprek schatte ik in dat het kon. Uiteindelijk werd de melding me in dank afgenomen en binnen een paar seconden was er contact met de webdesigener opgenomen en de fout werd onmiddelijk hersteld. Hieruit blijkt bovendien dat men in Duitsland zeer veel waarde hecht aan een perfecte website.

In alles wat al over de Duitse cultuur geschreven is, ontbreekt vaak een onderwerp: kleding. Duitsers gaan vaak formeler gekleed dan Nederlanders. Wellicht een tip om daar rekening mee te houden, ook als Duitsers hier op bezoek komen.

 

Oostenrijk en Zwitserland

Mijn verhaal

Ik ben nu een paar keer in deze landen geweest, maar zou er graag vaker naar toe willen. Kicss is hopelijk de aanleiding hiertoe.

Taal

In beide landen kun je prima met Duits uit de voeten. Ook de zakelijke cultuur wijkt niet veel van de Duitse af. Ook hier is men ‘pünktlich‘ en de bedrijfsculturen zijn evenals in Duitland hiërarchisch. In Nederland ervaren we dat minder sterk, maar het schept ook wel weer duidelijkheid.

Cultuur

Zwitsers en Oostenrijkers zijn trots op hun cultuur en gaan zorgvuldig met de natuur om. Van buitenlandse bezoekers verwachten ze hetzelfde. Ook waarderen ze het zeer wanneer bij een eerste contact er een klein Nederlands souvenirtje of een geschenk wordt meegebracht, maar wie doet dat niet? Vragen ze na afloop van een gesprek of je mee gaat iets eten of drinken, dan zeg je natuurlijk ‘ja’.

Milieu

Voor beide landen geldt dat je goed moet nagaan hoe het zit met verpakkingen. Het kan namelijk zijn dat je een deel van de verpakkingen weer mee terug moet nemen. Ook is het van belang dat je van tevoren goed informeert hoe het met de invoerrechten zit. Ongeveer 60% van de goederen uit Europa zijn vrij van invoerrechten.

Evenals in Duitsland laat men veel contractueel vastleggen.

Ondanks deze kleine hobbels is het prettig zakendoen met Oostenrijkers en Zwitsers.

Marketing

Duitsland

Met een inwonertal van meer dan 82 miljoen, biedt de oosterbuur van Nederland een grote markt. Alleen al in het Ruhrgebiet wonen meer dan 8 miljoen mensen en in de aan Nederland grenzende deelstaten Nordrheinwestfalen en Niedersachsen wonen iets meer dan 23 miljoen Duitsers. Dat betekent een enorme consumentenmarkt op korte afstand van Nederland.

De stabiele economie maakt handel met Duitsland eveneens aantrekkelijk.

Duitsland kent veel beurzen.

Het land exporteerde in 2015 voor 1 194 miljard euro en de import bedroeg in dat jaar 949 miljard euro. Sinds het jaar 2000 zit in de im- en exportgetallen groei; alleen 2009 kende een dip.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft ongeveer 8,5 miljoen inwoners, waarvan bijna eenvierde deel in de hoofdstad Wenen en omgeving woont. Desondanks valt er nog genoeg te verhandelen. Qua Research & Development speelt Oostenrijk een behoorlijke rol in Europa. Geografisch gezien ligt het land zo goed als midden in Europa; waarschijnlijk de reden dat het een transitoland is.

Zwitserland

Met 8 miljoen inwoners ligt het aantal net iets lager dan van Oostenrijk. Het merendeel van de Zwitsers woont in de grote steden zoals Bern, Zürich en Basel. De Zwitsers houden evenals de Scandinaviërs van mooi. Een overeenkomst van hun met de Duitsers is hun pünkltlichkeit. Afspraak is afspraak.