Communication & Sales Support

Grenzen overschrijdend voor de hout-, meubel- en interieurbranche

U bent op de pagina ‘BeNeLux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland’

BeNeLuX

Hoewel de overige landen eveneens mijn interesse hebben, is het ook leuk om ‘dicht’ bij huis hout-, meubel- en interieurorganisaties te helpen met het verbeteren van hun (internationale) processen.

Mijn verhaal

Wat mij aan Luxemburg en België trekt is de kleinschaligheid, maar ook de sympathieke bevolking.

Taal

Met Duits kun je ook in Luxemburg prima uit de voeten. En als dat niet lukt, dan lukt het wel in het Frans. Ook goed. Dat geldt natuurlijk ook voor een groot deel van België.

Op de pagina Product leest u meer over de aanpak van de landen in de BeNeLux.

Marketing

Met een inwonertal van respectievelijk 11, 17 en 0,6 miljoen, is de BeNeLux een behoorlijke markt. In ieder geval interessant genoeg om te kijken naar mogelijkheden om producten af te zetten.

 

 

 

Duitsland

Mijn verhaal

Geboren en getogen in Twente lagen contacten met Duitsland voor de hand. Hemelsbreed was het slechts een paar kilometer tot aan de grens. Qua werk kwam ik later veel met Duitsers in contact.

Taal

Vanwege de geografische ligging van Twente was het een overwogen keuze om in het voortgezet onderwijs Duits in het pakket te nemen. Eenmaal de smaak te pakken, volgden nog diverse cursussen om het Duits  goed onder de knie te krijgen. Nooit geen spijt van gehad, hoewel ik me toen niet eens realiseerde dat het Duits door meer dan honderd miljoen mensen gesproken wordt. Achteraf bleek het dus een goede keuze te zijn.

Door het spreken en schrijven van het Duits liggen ook bedrijven in Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein, Luxemburg, de Franse Elzas, Zuid-Tirol (Noord-Italië) en een deel van Denemarken en een stukje België binnen bereik.

Cultuur

Meer dan 20 jaar contact met Duitse bedrijven, gaf mij een inkijk in hun cultuur. Hun bedrijfshiërarchie steekt anders in elkaar dan de onze en een goede voorbereiding van een gesprek is een must. Ken de details, want daar word je op afgerekend. Wat mij persoonlijk aanspreekt, is dat een Duitser ‘pünktlich’ is: woord houden, afspraken nakomen, scherp blijven. Dit komt overeen met mijn visie op werken.

Oostenrijk en Zwitserland

Mijn verhaal

Prachtige landen. Kicss is hopelijk de aanleiding om er nog vaker naar toe te gaan.

Taal

Ben ik blij dat ik Duits schrijf en spreek! 

Cultuur

Zwitsers en Oostenrijkers zijn trots op hun cultuur en gaan zorgvuldig met de natuur om. Van buitenlandse bezoekers verwachten ze hetzelfde. Ook waarderen ze het zeer wanneer bij een eerste contact er een klein Nederlands souvenirtje of een geschenk wordt meegebracht, maar wie doet dat niet? Vragen ze na afloop van een gesprek of je mee gaat iets eten of drinken, dan zeg je natuurlijk ‘ja’.

Milieu

Voor beide landen geldt dat je goed moet nagaan hoe het zit met verpakkingen. Het kan namelijk zijn dat je een deel van de verpakkingen weer mee terug moet nemen. Ook is het van belang dat je van tevoren goed informeert hoe het met de invoerrechten zit. Ongeveer 60% van de goederen uit Europa zijn vrij van invoerrechten.

Evenals in Duitsland laat men veel contractueel vastleggen.

Ondanks deze kleine hobbels is het prettig zakendoen met Oostenrijkers en Zwitsers.

Marketing

Duitsland

Met een inwonertal van meer dan 82 miljoen, biedt de oosterbuur van Nederland een grote markt. Alleen al in het Ruhrgebiet wonen meer dan 8 miljoen mensen en in de aan Nederland grenzende deelstaten Nordrheinwestfalen en Niedersachsen wonen iets meer dan 23 miljoen Duitsers. Dat betekent een enorme consumentenmarkt op korte afstand van Nederland.

De stabiele economie maakt handel met Duitsland eveneens aantrekkelijk.

Duitsland kent veel beurzen.

Het land exporteerde in 2015 voor 1 194 miljard euro en de import bedroeg in dat jaar 949 miljard euro. Sinds het jaar 2000 zit in de im- en exportgetallen groei; alleen 2009 kende een dip.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft ongeveer 8,5 miljoen inwoners, waarvan bijna eenvierde deel in de hoofdstad Wenen en omgeving woont. Desondanks valt er nog genoeg te verhandelen. Qua Research & Development speelt Oostenrijk een behoorlijke rol in Europa. Geografisch gezien ligt het land zo goed als midden in Europa; waarschijnlijk de reden dat het een transitoland is.

Zwitserland

Met 8 miljoen inwoners ligt het aantal net iets lager dan van Oostenrijk. Het merendeel van de Zwitsers woont in de grote steden zoals Bern, Zürich en Basel. De Zwitsers houden evenals de Scandinaviërs van mooi. Een overeenkomst van hun met de Duitsers is hun pünkltlichkeit. Afspraak is afspraak.