Communication & Sales Support

Grenzen overschrijdend voor de hout-, meubel- en interieurbranche

U bent op de pagina ‘Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland’

Denemarken

Mijn verhaal

Vanaf mijn kindertijd had ik iets met dit land. De reden hiervoor weet ik niet. De eerste keer dat ik in Denemarken was, was in 1987. Ook weet ik niet hoe vaak ik er inmiddels geweest ben; ik denk zeker meer dan  25 keer.

Taal

Via een cursus en mijn Deense vriendin leerde ik Deens. Dat is handig, want daardoor heb je nog sneller contact met de toch al gastvrije Denen.

Marketing

Denemarken kent een inwonertal van 5,74 miljoen. Iets minder dan eenvijfde deel daarvan woont in de hoofdstad Kopenhagen en de omliggende steden. 

Naar verwachting zal het aantal Denen in 2020 zijn gestegen naar 5,89 miljoen tot 6,05 in 2030. De vergrijzing is te vergelijken met de situatie in Nederland. Denen hebben een oog voor design.

 

Noorwegen, Zweden, Finland

Mijn verhaal

Mijn kinderen hebben Noorse namen: dat zegt misschien al genoeg.

Niet verwonderlijk dat tijdens een van de vakanties het idee is ontstaan om Kicss te starten: op die manier contacten met de Noordse landen te leggen…. Soms moet je het opzoeken.

Wat design betreft, blijven de Noren, Zweden en Finnen niet achter bij de Denen. Denk maar eens aan Iitala, Lapponia, etc.

Taal

Door de kennis van het Deens, lukt het zelfs nog een beetje Noors te lezen. De Noren vinden dat geweldig, maar er wordt in heel Scandinavië Engels en soms Duits gesproken.

Marketing

Noorwegen

De 5,5 miljoen Noren wonen voor het grootste deel in het  zuiden van het land. Daar zijn ook de grote steden zoals Kristiansand, Drammen, Stavanger en Bergen te vinden.

De verkoop van olie geeft Noorwegen een stabiele economie. Het nationaal bruto product ligt in Noorwegen hoog (ongeveer 55.000 euro) en dat houdt in dat Noorwegen een van de meest welvarendste landen ter wereld is.

Noren gaan voor kwaliteit en betalen daar graag iets meer voor.

Het inzetten van reclame via internet neemt gestaag toe.

Zweden

Volgens het Zweedse Bureau voor Statistiek staat de letterlijke teller op hun website op 9.990.359 miljoen Zweden. Zwedenen is qua oppervlak het grootst van de Scandinavische landen en kent het grootste aantal inwoners. Zweden is qua oppervlakte het op drie na grootste land van de Europese Unie.

De grootste exportpartners van Zweden zijn Noorwegen, Duitsland en de VS. De grootste importpartners zijn Duitsland, Noorwegen en Nederland!

Finland

Finland kent ruim 27.000 industriële vestigingen, waar 3,27 van de 5,5 miljoen Finnen werken.

Finland heeft een kenniseconomie.

De Finnen lopen voorop als het gaat om nieuwe technologieën. De laatste tijd vindt er een verschuiving plaats van hardware naar de ontwikkeling van software.

Cultuur

Qua hiërarchie verschilt de Scandinavische bedrijfscultuur niet sterk van de Nederlandse. Er zijn veel platte organisaties en status is van minder belang. Een overeenkomst met de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse cultuur is de stiptheid. Afspraken worden nagekomen, evenals de afgesproken tijd. Dat spreekt me zeer aan.